whatsapp
وزن مخصوص چوب چیست ؟ | جرم مخصوص انواع چوب

وزن مخصوص چوب

Rate this post

وزن مخصوص چوب یا جرم مخصوص یکی از مهم ترین اصطلاحاتی است که در صنایع چوب به کار می رود و با توجه به میزان مشخصی از این ماده که در رطوبت های مختلف تغییر می کند، و جرم همین حجم از ماده مذکور، که مانند جرم مخصوص سایر جامدات نسبت به آب (معیار وزن مخصوص مایعات و جامدات) سنجیده می شود در واقع از نظر تکنیکی ، جرم مخصوص یک معیار سنجش نسبت تراکم چوب در مقایسه با آب است تطابق چگالی چوب با اب به معنای برابر بودن جرم مخصوص آن است که عدد 1/00 می باشد.

با در نظر گرفتن تخلخل و کیفیت ویژه چوب در برابر رطوبت محیط ، می توان گفت که فاکتور جرم مخصوص چوب در شرایط های مختلف تغییر می کند. وزن چوب از میزان صفر تا صد درصد رطوبت همواره تغییر می کند این در حالی است که تغییر سایز و یا حجم پس از رسیدن به نقطه اشباع فیبر ها دیگر ادامه نمی یابد. در حالتی که چوب ها کاملا خشک باشند با مقایسه وزن مخصوص آن ها می توان به کیفیت آنها پی برد.. چرا که چوب از خلل و فرج و دیواره های سلولی تشکیل شده است.

عوامل مهم در وزن مخصوص چوب

می توان به راحتی نتیجه گرفت که اگر وزن مخصوص یک چوب از دیگری بیشتر باشد سنگین تر است و ویژگی های منفاوتی با نمونه سبک تر دارد.. مقیاس جرم مخصوص کاملا با خصوصیات فیزیکی مانند مقاومت و انعطاف رابطه دارد در محاسبه و مطالعه این فاکتور باید به موارد زیر دقت کرد.:

فروش عمده چوب روسی با قیمت مناسب و بالاترین کیفیت در وب سایت راشن وود.

  • الف) وزن مخصوص حقیقی چوب
  • ب) وزن مخصوص ظاهری چوب
  • ج) رابطه جرم مخصوص با حجم حقیقی ماده چوبی
  • د) جرم مخصوص بحرانی(پایه)
  • ه) اهمیت دانستن جرم مخصوص چوب و همبستگی آن با سایر خواص

روش های اندازه گیری جرم مخصوص چوب

همانطور که فاکتور های موثر در جرم مخصوص حجم و جرم چوب هستند برای به دست آوردن این مقیاس نیز باید این دو فاکتور را داشته باشیم. تعیین وزن بسیار ساده است و به کمک ترازو های با دقت بالا می توان به راحتی آن را به دست آورد اما این راحتی در محاسبه حجم وجود ندارد چرا که با خلل و فرج ها و رطبوت در آن رو به رو می شویم که در این صورت مجبوریم سطح نمونه مورد اندازه گیری را با موادی آغشته کنیم. به هر حال همین اشکال در تعیین حجم نمونه سبب پیدایش روش های مختلف در تعیین وزن مخصوص چوب شده است:

روش حجمی

  1. تعیین حجم به روش هندسی
  2. تعیین حجم با حجم سنج جیوه ای

روش وزنی

  1. طریقه هیدرو استاتیک
  2. طریقه اشباع کردن چوب (تعیین وزن مخصوص بحرانی)

تعیین جرم مخصوص با روش رادیوگرافی

  1. اثرات آن بر چوبX1.پرتو
  2. در چوبX2.جذب پرتو
  3. اندازه گیری مقدار پرتو جذب شده

در تغییرات ناشی از رطوبت  همانطور که عنوان شد وزن از صفر درصد تا صد درصد میزان رطوبت با رابطه مستقیم با آن کاهش و یا افزایش می یابد. برخی گونه ها از خود شیره خارج می کنند برخی انواع الکل و…به هر حال باید خروجی های مختلف از چوب را نیز در نظر گرفت عوامل زیادی می تواند در تغییر وزن مخصوص با چوب یک گونه دخالت کند. از آن جمله عوامل رویشگاه، نوع جنگلداری، سن درخت، جهت و قسمت های مختلف درخت (ارتفاع از سطح زمین، درون چوب و برون چوب، چوب بهاره و تابستانه، چوب شاخه یا تنه).

ردیفنوع چوبوزن مخصوص (کیلوگرم بر متر مکعب)
1چوب درخت راش900
2چوب درخت سیبتا 800
3چوب درخت توسکا680
4چوب درخت کاجتا 560
5چوب درخت آبنوسبالایی 1200
6چوب درخت شمشاد1160
7چوب درخت بالساحدود 150
8چوب درخت بامبوتا 400
9چوب درخت زبان گنجیشک850
10چوب درخت بلوطحدود720
11چوب درخت اقاقیاتا 710
12چوب درخت گیلاس900
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *